ЗСУ отримали роботизовані евакуаційні транспортери

ЗСУ отримали роботизовані евакуаційні транспортери

Міноборони кодифікувало та допустило до постачання у ЗСУ безпілотний логістично-евакуаційний транспортер FoxTac. Роботизована платформа може здійснювати евакуацію поранених з поля бою, має запас хода 10 км і підтримує зв'язок з оператором до 700 метрів.

Про допуск повідомила пресслужба оборонного відомства, яка зазначає, що наразі для евакуації поранених з поля бою у підрозділах ЗС України використовують гусеничну та колісну бронетехніку вітчизняного та іноземного виробництва, квадроцикли, мотоцикли з евакуаційними причепами, а нерідко евакуацію проводять за допомогою ручних ношей.

Вітчизняний безпілотний транспортер FoxTac майже безшумний, має низький силует — висота не більше 40 см, що при наявності рослинності дозволяє здійснювати евакуацію непомітно.



Завдяки конструктивним рішенням FoxTac може бути переведений з транспортного у робоче положення за лічені хвилини. Може перевозити вантаж вагою до 150 кілограмів, тобто пораненого бійця у повному бойовому спорядженні або боєприпаси на позицію.

ЗСУ отримали роботизовані евакуаційні транспортери

Платформа FoxTac має систему повного приводу, тому може їздити важким бездоріжжям як на колісному ходу, так і на гусеничному. Транспортером можна керувати на відстані 700 метрів, що убезпечує оператора під час евакуації поранених. Запас ходу становить до 10 кілометрів.

Транспортер може комплектуватися пристроями для відстеження його місцеперебування, що дозволяє знайти платформу та вантаж у випадку, якщо з евакуаційною групою втрачено зв’язок.

Після кодифікації FoxTac можна постачати Силам оборони України.